Tervetuloa
Suomen118 -palveluun

Kirjaudu sisään

Voit muokata tietojasi kirjautumalla palveluun. Osa lisäpalveluista on vain kirjautuneille käyttäjille.

Kirjaudu sisään

Unohtuiko salasana?

Tarkista yritystietosi

Kulttuurilehdet

Linkit  Mediat, Lehdet, TV   Kulttuurilehdet  
Lukemistolehdet (2)


Arkkitehti (ark)  -  https://www.ark.fi/fi/
 
Arkkitehti on Suomen johtava ja laajalevikkisin arkkitehtuurilehti, jota Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on julkaissut jo vuodesta 1903 lähtien. Arkkitehti esittelee ja arvioi Suomen kiinnostavinta arkkitehtuuria uusista rakennuksista ja yhdyskuntasuunnittelusta restaurointeihin ja sisustuksiin. Jokainen lehti on teemakokonaisuus ajankohtaisine artikkeleineen. Lehdessä käydään kriittistä ja ennakkoluulotonta keskustelua alan huipputasolla.
Blues News  -  http://www.bluesnews.fi/
 
Blues News on suomalainen blues- ja roots-musiikkiin keskittyvä kuudesti vuodessa ilmestyvä aikakauslehti. Lehden painos on 1 500. Ensimmäinen numero ilmestyi vuonna 1968, joten se on maailman vanhimpia blueslehtiä.
Carelia  -  http://nosite.farbik.ru/
 
Carelia on Petroskoissa kerran kuussa ilmestyvä suomenkielinen kulttuurilehti. Carelia julkaisee suomenkielistä ja käännösproosaa, karjalaisten, suomalaisten ja venäläisten runoilijoiden runoja ja runokäännöksiä, artikkeleita, esseitä ja kuvauksia Karjalan historiasta, kulttuurista, kielikysymyksistä ja nykypäivästä. Carelian Kirjallisuus ja taide -osastossa löytyy aikalaistemme maalaustaidetta, taiteentutkijoiden artikkeleita, kirjaesittelyjä. Osa lehden aineistosta on karjalan, vepsän kielelellä ja inkerinmurteella.
Form  -  https://svenskform.se/
 
Form on ruotsalainen muotoilun ja arkkitehtuurin ammattilehti, jota julkaisee Svensk Form. Se kertoo alan pohjoismaisista ilmiöistä, painopisteenä Ruotsi. (ruotsinkielinen)
Hiidenkivi  -  https://hiidenkivi-lehti.fi/
 
Hiidenkivi on suomalainen kulttuurilehti. Sitä julkaisevat Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Kotimaisten kielten tutkimuskeskus ja Suomen kotiseutuliitto. Kuudesti vuodessa ilmestyvä lehti esittelee suomalaiseen kulttuuriin liittyvää tutkimustietoa yleistajuisesti ja ajankohtaisesti. Lehden aihepiirit ovat pääasiassa historian, suomen kielen ja kirjallisuuden, kotiseudun ja kulttuuriympäristön, kansanperinteen ja kulttuurintutkimuksen aloilta. Lehdessä on myös laaja kirja-arvio-osasto.
Humanistilehti (Humanisti)  -  http://www.helsinki.fi/humanistilehti/
 
Humanistilehti on Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan verkkojulkaisu. Lehti käsittelee humanististen alojen tutkimukseen, opiskeluun ja ilmiöihin liittyviä aiheita ja nostaa esiin humanisteja yhteiskunnassa.
Image  -  https://www.apu.fi/lehdet/image
 
Image on suomalainen aikakauslehti, joka ilmestyy 12 kertaa vuodessa. Lehti käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä populaarikulttuurista politiikkaan. Tunnusomaista lehdelle ovat laajat artikkelit. Image on Suomen vanhimpia lifestyle-lehtiä.
Jänkä  -  http://janka.fi/
 
Jänkä on lappilainen kulttuurilehti ja sen teemana on lappilainen kulttuuri koko laajuudessaan. Lehti pyrkii välttämään elitististä leimaa julkaisemalla artikkeleita lähtökohtanaan lappilaisuus ja lappilainen kansankulttuuri. Lehden numeroissa on käsitelty muun muassa saamelaista musiikkia, teatteriseurueita ja lappilaisia taiteilijoita. Lehdessä julkaistaan myös runoja, sarjakuvia ja kolumneja.
Kaltio  -  https://kaltio.fi/
 
Kaltio, joka myös lähdettä tarkoittaa, on pohjoissuomalainen kulttuurilehti, joka perustettiin täyttämään sotavuosien aiheuttamaa ”ihmisyyden alennustilaa ja kulttuurityhjiötä” uudella uskolla humanistisiin arvoihin ja elämään. Lehden sisältö koostuu kirja-arvosteluista, elämäkerroista, haastatteluista, runoista, novelleista ja historiallisia katsauksista. Lehdessä seurataan myös pohjoissuomalaisia kulttuuritapahtumia.
Kanava  -  http://tilaisuudet.otavafiles.fi/otavamedia_huoltokatko.htm
 
Kanava on Suomen johtava yhteiskunta- ja kulttuuripoliittinen aikakauslehti. Siinä alojensa kärkinimet kirjoittavat syvällisesti, mutta yleistajuisesti yhteiskunnan, politiikan, talouden ja kulttuurin kysymyksistä. Kanava on vastavoima yhä pinnallisemmaksi käyvässä mediamaailmassa. Vakavien ja syvällisten analyysien julkaiseminen on vähentynyt ja siksi Kanavan rooli on selvä: sen tehtävänä on tarjota syvällisiä ja punnittuja puheenvuoroja, joiden kirjoittamiseen ja lukemiseen käytetään reilusti aikaa.Kanavan tavoitteena on osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ajankohtaisilla, mutta aikaa kestävillä asiantuntijapuheenvuoroilla. Kanava on lukijoille, jotka haluavat seurata yhteiskuntaa pintaa syvemmältä.
Kiiltomato - Lysmasken  -  https://kiiltomato.net/
 
Kiiltomato.net – Lysmasken on kirjallisuuskritiikin verkkolehti, joka on perustettu vuonna 2000. Kiiltomatoa ylläpitää Lukukeskus. Sivustolla on julkaistu vuoden 2010 loppuun mennessä runsaat 2 000 kirja-arvostelua. Kaksikielisessä Kiiltomadossa ilmestyy kritiikkejä sekä suomeksi että ruotsiksi. Kerran kuukaudessa julkaistavat pääkirjoitukset ilmestyvät kummallakin kotimaisella kielellä.
Kosmoskynä  -  http://www.kosmoskyna.net/
 
Kosmoskynä on Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajien julkaisema, neljästi vuodessa ilmestyvä sf/f-lehti, jonka erikoisaloina ovat kirjoittaminen sekä kotimainen scifi ja fantasia. Kosmoskynä kertoo missä kotimaisessa scifissä ja fantasiassa mennään. Lehdessä käsitellään sf/f:ää kirjoittajan näkökulmasta, tiedotetaan kirjoittajakentän uutisista ja muustakin kiinnostavasta. Kirjailijahaastattelujen ja muiden asia-artikkelien lisäksi se arvostelee ainoana alan lehtenä kaikki vuosittain lehdissä julkaistavat suomalaiset scifi- ja fantasianovellit. Kosmoskynää voikin sanoa ainoaksi maassamme ilmestyväksi sf/f-kirjoittamisen erikoislehdeksi. Viime kädessä lehti on kuitenkin suunnattu kaikille, niin kirjoittamisesta kuin kotimaisesta sf/f:stä kiinnostuneille. Periaatteena on, että sen tulisi antaa jokaiselle jotain, kirjoittipa itse tai ei.
Kritiikin Uutiset  -  https://www.kritiikinuutiset.fi/
 
Kritiikin Uutiset on kritiikin ja kulttuurijournalismin ammattilehti, joka ilmestyy neljästi vuodessa. Se käsittelee taidetta ja taidekritiikkiä laajasti eri näkökulmista. Lehteä julkaisee Suomen arvostelijain liitto.
Kulttuurivihkot  -  http://kulttuurivihkot.fi/lehti/
 
Kulttuurivihkot on Helsingissä julkaistava valtakunnallinen aikakauslehti ja se ilmoittaa olevansa puolueisiin sitoutumaton vasemmistolainen kulttuurilehti.
Libero  -  https://liberolehti.fi/
 
Libero on suomalainen vasemmistolainen mielipide- ja kulttuurilehti, joka ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Liberoa julkaisee Libero ry.
Liekki  -  http://www.liekki.se/
 
Liekki on ruotsinsuomalaisten kirjoittajienyhdistyksen vuodesta 1976 julkaisema kulttuurilehti. Lehti ilmestyy neljästi vuodessa ja sisältää kaikenlaisia kulttuuriartikkeleita sekä kaunoproosaa.
Logos  -  http://www.logoslehti.net/
 
Logos on Ortodoksisen Opiskelijaliiton (OOL) julkaisema kulttuurilehti. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Opiskelijaliitto kuvaa lehteä näin: "Logos on tiukasti aikaansa ja ortodoksista maailmaa tarkkaileva lehti. Se ilmestyy OOL ry:n julkaisemana kuudesti vuodessa. Jokaisessa numerossa on muun muassa artikkeleita ajankohtaisista ortodoksisista aiheista, purevia ja mietiskeleviä kolumneja ja uutisia maailmalta."
Lumooja  -  http://lumooja.fi/
 
Lumooja on suomalainen vuodesta 2000 alkaen ilmestynyt uutta kotimaista kirjallisuutta käsittelevä kirjallisuuslehti. Neljä kertaa vuodessa ilmestyvä lehti keskittyy oman ilmoituksensa mukaan uusiin ja nuoriin kirjoittajiin ja kiinnostaviin ilmiöihin ja tarjoaa julkaisukanavan uusille kyvyille.
NHL (Normihomolehti)  -  http://www.normihomolehti.fi/
 
NHL eli Normihomolehti on keväällä 2010 perustettu riippumaton ilmaisjakelulehti, jota jaetaan Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Heteroystävällinen homolehti NHL ei ole sitoutunut järjestöön tai aatteeseen, vaan se sanoo etsivänsä uusia, vinoja näkökulmia kulttuuriin, politiikkaan ja ajankohtaisiin ilmiöihin. NHL haluaa luoda uutta heteroystävällistä homokulttuuria ja homoystävällistä heterokulttuuria.
Niin & näin  -  https://netn.fi/
 
Niin & näin on Tampereella vuonna 1994 perustettu filosofinen aikakauslehti, joka on suunnattu sekä ammattifilosofeille että laajemmalle yleisölle. Lehti julkaisee vertaisarvioituja artikkeleita, kirja-arvioita, kolumneja ja ajankohtaisia artikkeleita. Usein numeroissa on yksi tai useampia teemoja, joita käsitellään usean kirjoittajan voimin.
Ny Tid  -  https://www.nytid.fi/
 
Ny Tid on suomenruotsalainen viikoittainen poliittinen kulttuurilehti ja Suomen ainoa kulttuuriviikkolehti. Ny Tid määrittelee arvomaailmakseen punavihreyden.
Nya Argus  -  http://www.kolumbus.fi/nya.argus/
 
Nya Argus on vuonna 1907 perustettu suomenruotsalainen aikakauslehti. Nya Argus ilmestyy kymmenen kertaa vuodessa ja käsittelee ajankohtaisia kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä ilmiöitä. (ruotsinkielinen)
Parnasso  -  https://plaza.fi/lukeminen/parnasso-runo-musiikki-muoto/
 
Parnasso on suomalainen kirjallisuuslehti. Parnasso perustettiin liennyttämään kirjallisuuden säilyttäjien ja uudistajien välisiä ristiriitoja.
Portti  -  http://www.sci.fi/~portti/index.php
 
Portti on 1982 aloittanut science fictionia ja fantasiaa käsittelevä erikoislehti, jossa julkaistaan artikkeleita, kirja-arvosteluja elokuva-arvosteluja ja novelleja.
Rumba  -  https://www.rumba.fi/
 
Rumba on suomalainen rock- ja popmusiikkiin keskittyvä aikakauslehti. Sitä on julkaistu vuodesta 1983 lähtien.
Rytmi  -  http://www.rytmi.com/
 
Rytmi on suomalainen popmusiikkilehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1934 lähtien. Lehti väittää olevansa maailman kolmanneksi vanhin yhtäjaksoisesti ilmestynyt musiikkijulkaisu.
Sarjainfo  -  https://www.sarjakuvaseura.fi/fi/sarjainfo
 
Alan vanhin ja laajin erikoislehti on ilmestynyt vuodesta 1972, neljästi vuodessa. Sarjakuvan historia ja nykypäivä. Koti- ja ulkomaiset tekijät, haastatteluja, arvosteluja ja uutisia.
Sight & Sound  -  https://www.bfi.org.uk/sight-and-sound
 
Sight & Sound on vuonna 1932 perustettu ja British Film Instituten julkaisema brittiläinen elokuvalehti. Sight & Sound tunnetaan kenties parhaiten lehden säännöllisesti järjestämistä äänestyksistä, joissa elokuva-alan ammattilaiset valitsevat kaikkien aikojen parhaat elokuvat. Äänestyksiä on tehty 10 vuoden välein vuodesta 1952 lähtien.
Skeptikko  -  https://www.skepsis.fi/Julkaisuja/Skeptikkolehti.aspx
 
Skeptikko on Skepsis ry:n neljä kertaa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti, joka on myös irtonumeromyynnissä. Skepsiksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on edistää paranormaaleja ilmiöitä koskevien väitteiden objektiivista ja puolueetonta tieteellistä tutkimusta sekä kyseenalaistaa näennäistieteitä.
Sukuviesti  -  https://www.suvut.fi/sukuviesti/
 
Sukuviesti on Sukuseurojen Keskusliitto SSK ry:n julkaisema, kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä sukuseurojen, sukututkimuksen, historian ja kulttuurin aikakauslehti, joka kuuluu Suomen kulttuurinlehtien luetteloon. Sukuviesti -lehden teema on "Sukumme eilen, tänään ja huomenna".
Särö  -  https://www.sarolehti.net/
 
Särö on vuonna 2006 perustettu neljästi vuodessa ilmestyvä kirjallisuus- ja kulttuurilehti, jonka tärkeänä missiona on löytää uusia runoilija- ja prosaistikykyjä. Särössä julkaistaan myös kulttuuri- ja muuta elämää pohtivia ja analysoivia esseitä ja artikkeleita. Kuvataide ja ylipäätänsä visuaalisuus on Särölle yhtä tärkeää kuin teksti. Vuodesta 2008 Särössä on ollut myös tiedeosasto.
Tahiti  -  http://tahiti.fi/
 
Tahiti – taidehistoria tieteenä on suomalainen taidehistoriaa käsittelevä tieteellinen verkkolehti, jota julkaisee Taidehistorian seura. Tahiti pyrkii olemaan avoin ja tieteellinen taidehistorian julkaisufoorumi, joka palvelee mahdollisimman laajasti taidehistorian ja sen lähialojen tutkijoita, opiskelijoita, ammattilaisia sekä muita alasta kiinnostuneita.
Taide  -  http://www.taidelehti.fi/
 
Taide on kuvataiteen aikakaus- ja erikoislehti, joka käsittelee kotimaista ja ulkomaista kuvataidemaailmaa. Lehti julkaisee artikkeleita, kolumneja, haastatteluja ja kritiikkejä, ja niissä esitellään taiteen teoreettisia kysymyksiä ja kuvataiteen ilmiöitä. Taide on ainoa suomalainen laaja-alainen kuvataidelehti.
Teatteri & Tanssi (+sirkus)  -  https://www.teatteritanssi.fi/
 
Teatteri&Tanssi-lehti on asiantunteva ja helposti lähestyttävä kulttuurin aikakauslehti. Lehdessä käsitellään teatteria, tanssia, sirkusta, oopperaa osana arkea ja yhteiskuntaa. Lehdestä voi lukea alan uutisia, esitysarvioita, haastatteluja, esitysten taustatietoja ja kulttuuripolitiikkaa. Lehdessä julkaistaan teattereiden ohjelmistotiedot ja tulevat ensi-illat koko maan kattavasti. Kirjoittajina on eturivin toimittajia, taiteilijoita, tutkijoita ja kriitikoita. Kohderyhmäämme kuuluvat esittävien taiteiden katsojat, kulttuurialojen harrastajat ja opiskelijat, taidelaitosten henkilökunta, taiteilijat, kirjastot, koulut, äidinkielen ja taideaineiden opettajat.
The New Yorker  -  https://www.newyorker.com/
 
The New Yorker on yhdysvaltalainen viikkoaikakauslehti, joka julkaisee reportaaseja, arvosteluja, esseitä, sarjakuvia, runoutta ja kaunokirjallisuutta. Vaikka The New Yorkerin arvostelut ja tapahtumaluettelot keskittyvät New Yorkin kaupungin kulttuurielämään, on sillä laaja levikki myös kaupungin ulkopuolella. Lehti tunnetaan erityisesti tietojensa paikkansapitävyydestä ja kuuluisista kirjoittajistaan. (englanninkielinen)
The Source  -  https://thesource.com/
 
The Source on yhdysvaltalainen kuukausittain ilmestyvä hip hop -musiikkiin, kulttuuriin ja politiikkaan keskittynyt aikakauslehti. (englanninkielinen)
Tiedonantaja  -  https://www.tiedonantaja.fi/
 
Tiedonantaja on vuodesta 1968 lähtien ilmestynyt suomalainen kommunistinen työväenlehti. Aiemmin Suomen Kommunistisen Puolueen opposition päälehtenä tunnettu Tiedonantaja on nykyään nykyisen SKP:n pää-äänenkannattaja.
Tuli & Savu  -  http://www.tulijasavu.net/
 
Tuli&Savu on suomalainen Runoyhdistys Nihil Interitin julkaisema neljästi vuodessa ilmestyvä kulttuurilehti, jonka aiheena on suomalainen ja kansainvälinen runous.
Tulva  -  https://tulva.fi/
 
Tulva on Suomen ainoa feministinen aikakauslehti, joka käsittelee ajankohtaisia ilmiöitä, politiikkaa, kulttuuria ja viihdettä. Lehden journalistisen linjan määrittelyyn osallistuu ansioituneista naistoimittajista koostuva toimitusneuvosto.
Tähtivaeltaja  -  http://tahtivaeltaja.com/
 
Tähtivaeltaja on neljännesvuosittain ilmestyvä Helsingin Science Fiction Seuran lehti, jossa käsitellään science fictionia, fantasiaa, kauhua, elokuvia, kirjoja ja sarjakuvia.
Variety  -  https://variety.com/
 
ariety on viikoittain ilmestyvä yhdysvaltalainen viihdelehti. Sen perusti Sime Silverman vuonna 1905 New Yorkissa. (englanninkielinen)
Vartija  -  https://www.vartija-lehti.fi/
 
Vartija on aatteellisiin ja taloudellisiin organisaatioihin sitoutumaton mielipidelehti. Kirjoitusten pääpaino on ollut teologiassa, mutta näkyvästi ovat olleet esillä myös filosofia, uskontotiede sekä ihmis- ja yhteiskuntatieteet.
Ydin  -  https://ydinlehti.fi/
 
Ydin on vuodesta 1967 ilmestynyt yhteiskunnallinen aikakauslehti ja sitä julkaisevat Sadankomitea ja Suomen Rauhanliitto. Se käsittelee turvallisuuspolitiikan lisäksi globalisaatiota, demokratiaa, ihmisoikeuksia sekä kotimaista ja kansainvälistä politiikkaa.